Najina Erasmus izmenjava se je začela na hladno ponedeljkovo jutro, ko smo se s profesorico Matejo Puc skupaj odpravile iz Ljubljane v našo severno sosedo Avstrijo, v mesto Celovec – Klagenfurt. Tam nas je pričakala direktorica Šole za socialnovarstvene poklice (Schule für Sozialbetreuungsberufe) ter nam šolo razkazala. Nato smo obiskale dom, kjer bova opravljali prakso (Haus Martha). Tam sva spoznali direktorico, ki naju je zelo lepo sprejela in nama razložila potek prakse. Zatem sva se nastanile v najin novi dom za prihodnji mesec.

Naslednje jutro, v torek, 9. 1. 2024 sva pričeli s prakso, dopoldne pa smo si skupaj z uslužbenci doma in profesorico ogledali razstavo o nasilju nad starostniki (Halt keine Gewalt). Po praksi smo se pridružile razredu šole pri kreativnem pouku in si izdelale prstane. Takoj smo spoznale, da na njihovi šoli veliko dajejo na socialne potrebe starostnikov. Po pouku smo se s profesorico sprehodile skozi mesto, ki ni veliko in se v njem težko izgubiš, kljub temu pa je zelo lepo.

V sredo, 10. 1. 2024 smo si z oskrbovanci doma ogledali muzej moderne umetnosti (Museum moderner Kunst Kärnten). Po praksi smo se s profesorico odpravile do Vrbskega jezera (Wörthersee), ki je največje jezero na Avstrijskem-Koroškem, kjer se poleti turisti lahko tudi kopajo. Sprehodile smo se ob vodi ter občudovale razgled. Na soncu smo si privoščile topel napitek, nato pa smo se povzpele do stolpa Pyramidenkogel na Jedvovci. Stolp stoji na nadmorski višini 851m in je najvišji razgledni stolp iz lesa na svetu. Na vrhu smo občudovale razgled na Vrbsko jezero in gorati svet Alp.

Za vikend smo se z gospodom Josefom, pri katerem stanujeva, odpravili na izlet izven Celovca. Najprej smo se povzpeli nad Celovško meglo na Štalensko goro (Magdalensberg), ki je visoka 1059 m. Na njej so našli zanimive arheološke znamenitosti iz časov Rimljanov in Keltov. Na vrhu gore stoji gotska cerkev sv. Marije Magdalene in sv. Helene, po kateri se gora tudi imenuje. Uživali smo v razgledu in družbi jelenov ter košut. Nato smo se odpeljali še do gradu Ostrovica (burg Hochosterwitz), na žalost pa smo ga lahko opazovali le od spodaj, saj je pozimi zaprt. Za zaključek našega izleta sobotnega izleta smo si ogledali še nekdanje samostan sv. Jurija ob Dolgem jezeru (St. Georgen am Längsee). Nahaja se v severnem delu Celovške kotline. Dolgo let je bila stavba samostan, ki ga je ustanovila grofica Wichburška. Samostan je bil namenjen ženskam.

Teden je bil kar naporen, ampak sva veliko novega videle in se naučile. Komaj čakava izvedeti, kaj bova še doživeli.

Tschüss, Tjaša und Tara