Teden je potekal delovno. V petek 17. 3. 2023 je Lovro delal, Pia in Živa pa sta se odpravili do spomenika Sibelius Monument, ki je bil postavljen v čast romantičnem skladatelju Jeanu Sibeliusu. Po ogledu spomenika sta se odpravili v muzej finske nacionalne zgodovine, kjer sta videli čas pokristjanjevanja Finske, spreminjanje njenih meja, prelomne dogodke v finski zgodovini in njene voditelje. Možnost sta si imeli ogledati posnetek o hladni vojni in civilni vojni na finskem.

V soboto ,18. 3. 2023, smo se že zgodaj zjutraj odpravili na trajekt, ki pelje do otoka Suomenlinna, kjer smo si ogledali vojaško akademijo in vojaški muzej. Tam smo videli uniforme vojakov različnih držav od 1. sv. vojne pa vse do današnjih časov, vojaško orožje, topove, mitraljeze, primerek finske utrdbe, različne vojne medalje na koncu pa smo imeli še priložnost pomeriti vojaške uniforme. Nato smo se odpravili nazaj na trajekt in na pico v bližnjo restavracijo. Dan se je končal ob gledanju filma.

Nedelja, 20. 3. 2023, pa je bil dan, ko smo obiskali flying cinema Helsinkov. Tam smo si s pomočjo 3D slike in posebnih učinkov iz zraka ogledali najprej finske pokrajine. Ker nam je bil film tako všeč smo se na koncu odločili, da si pobližje ogledamo še Helsinke. Sproti smo se ustavili še na marketu za nakup zadnjih spominkov, nato pa odšli domov.

Naš zadnji teden pa je tako kot drugi potekal delovno. V sredo smo se še zadnjič dobili z našo koordinatorko Sirje, si izmenjali mnenja, potrebne dokumente in se poslovili. V petek pa smo se odločili, da pred odhodom domov, odidemo na sprehod po mestu. Še zadnjič smo obiskali eno od helsinških restavracij, nato pa veseli nove izkušnje odšli spat, saj smo se morali v soboto že v zgodnjih urah odpraviti proti letališču. Zjutraj smo se z vlakom odpravili v Helsinke, kjer smo presedli na drug vlak in se odpravili na letališče. Let smo imeli ob 13. 45 in prispeli na Dunaj ob 15. 20, kjer so nas po predhodnem dogovoru s šolsko koordinatorko počakali starši in vsi skupaj smo odšli domov.

Naše zadnje dogodivščine si lahko ogledate spodaj. 😊😊

Lovro, Pia in Živa