MOI! PRVI TEDEN JE ZA NAMI!

Prvi teden bivanja na Finskem je za nami in vsi se že lepo prilagajamo na kulturo in način dela.

V prvem tednu smo naleteli na nekaj kulturnih razlik:

  1. S Finci se je zelo težko skregati, saj se vsemu samo smejijo
  2. Finci imajo navado, da zraven kosila pijejo mleko
  3. Finci ne poznajo napitnine oz. je ne sprejmejo zlepa
  4. Če imaš namen priti na avtobus, moraš avtobusarju pomahati, da ti ustavi

V četrtek, 2. 3. 2023, sta se Živa in Pia odpravili z vlakom na železniško postajo Leppävaara, potem pa do Ville Tapiola. Tam sta spoznali osebje in stanovalce. Začeli sta ob 8. uri. Lovro pa se je odpravil peš in nato z avtobusom do Ville Kaskimäki, kjer je prav tako začel ob 8. uri.

Delo začnemo z zajtrkom osebja in kavo, nato pa se odpravimo v jutranjo nego. Jutranja nega tukaj je veliko bolj sproščena in v bolj počasnem ritmu kot v Sloveniji. Odvisna je od potreb vsakega posameznika in od časa, ko se zbudijo. Stanovalcev se ne budi in za vsakega stanovalca si vzamejo čas. Po končani negi sledi zajtrk in kava, nato kosilo in spet kava. Po kosilu sledi gledanje televizije, največkrat športa ali kakšno drugo druženje. Za delo v domu starejših Finci ne potrebujejo uniform, delajo namreč v domačih oblačilih, od četrtka naprej pa tudi ni več obvezno nošenje mask. Delo končamo pozno popoldne.

V soboto, 4. 3. 2023, je Lovro delal, Pia in Živa pa sta se odpravili na centralni market v Helsinkih, kjer sta nakupili par spominkov in si privoščili kavo. Ogledali sta si zunanji in notranji market. Prav tako sta se sprehodili po obali in si ogledali pristanišče. Ob prihodu domov sta napisali in poslali nekaj razglednic in počakali Lovra s kosilom. Po kosilu smo si ogledali film ali dva.

V nedeljo, 5. 3. 2023, smo se s podzemno železnico odpravili do Helsinkov in nato s tramvajem do marketa, kjer smo probali domači finski hot dog in specialiteto meat bun. Začeli smo pot proti Upsenski katedrali, si ogledali notranjost in se sprehodili okoli nje. V katedrali smo videli ponaredek Kristusove krste, ki je pokrita z zlatom in zaprta v debelo steklo, v katerem ni zraka. Kasneje smo se s tramvajem odpravili do Temppeliaukion Church (Rock church), to je cerkev, ki je bila zgrajena v skalo. Ko smo prišli domov, smo se najedli in se odpravili počivat.

Več dogodkov iz Finskega potovanja še sporočimo.

Pia, Živa in Lovro