Na Menorki smo sedaj že dobra dva tedna. Skozi ta čas smo že dokaj dobro spoznale špansko, natančneje menorško kulturo in njene značilnosti in znamenitosti. Tukaj je nekaj fun facts-ov o Menorki in njenih prebivalcih.

 

  1. Ime otoka Menorka v dobesednem prevodu pomeni najmanjši otok, kar tudi je.
  2. Delovni čas trgovin je od jutranjih ur okoli 8.00 oz. 9.00 do 13.30 ure. Nato se trgovine zaprejo, ulice pa postanejo prazne. Trgovine se nato ponovno odprejo okoli 17.00 in 17.30 ure pa do 21.00 zvečer. To zaprtje trgovin je značilno za tukajšnje okolje saj se v tem času ljudje odpravijo na popoldanski počitek oz. »siesto«.
  3. Na Menorki tukajšnji prebivalci ne govorijo španščine, ampak čisto svoj jezik imenovan menorščina. To je jezik, ki je mešanica katalonščine, francoščine in španščine.
  4. Menorka je prva točka kjer zjutraj vzide sonce v Španiji.
  5. Čeprav je Menorka najmanjši od treh otokov, ima več plaž kot jih imata Malorka in Ibiza skupaj.
  6. Ena od tradicionalnih pijač je pomada. To je mešanica gina in limonade. Zelo znani pa so tudi po svojem siru.
  7. Na otoku so zelo značilne vsakoletne zabave oz. festivali, tako imenovane Fieste. V vsakem od mest se ta festival odvija drugače, v Mahonu so zanj značilni sprevodi konjev skozi ulice Mahona.

 

Tukaj smo zbrale nekaj zanimivih dejstev o Menorki. Upamo, da ste si skupaj z nami tudi vi odprli okno ter pogled na naš kratkotrajni dom. Lepe pozdrave polne znanja in doživetij vam pošiljamo Nina, Sara, Eva in Chiara.

 

Zdaj pa gremo na krajšo siesto.    